Spring menu over

Hvad er demens?

Tegn, du skal være opmærksom på og hvordan du kan blive undersøgt og behandlet.

1 Hvad er demens?

Demens er navnet på en række symptomer, som kan skyldes forskellige sygdomme i hjernen. En demenssygdom medfører, at dine mentale funktioner bliver dårligere.

Hvis du har en demenssygdom eller din pårørende har, vil du ofte lægge mærke til at:

  • du har svært ved at huske det, der lige er sket
  • du har svært ved at koncentrere dig
  • din evne til at finde vej bliver dårligere
  • det er svært for dig at formulere dig
  • dit humør og din måde at være på forandrer sig

Demens har intet at gøre med at du bliver ældre. Demens optræder oftest hos ældre, men du kan også få det, selvom du er yngre og stadig er på arbejdsmarkedet.

Med flere og flere ældre i befolkningen, er der også flere, der bliver berørt at demens, enten fordi du selv får det eller én i din familie får det, og det gælder både for unge og ældre. Hvis du selv har symptomer, eller du som pårørende har bemærket nogle af disse symptomer, så kontakt din praktiserende læge eller kommunens demenskonsulent.

2 Sådan kan du blive undersøgt og behandlet for demens

Hvis du selv eller en af dine nærmeste oplever forandringer, som ligner demenssymptomer, bør I altid kontakte jeres praktiserende læge.

Lægen vil afklare, om symptomerne skyldes andre sygdomme end demens, sygdomme som du måske kan blive behandlet for og blive rask af. Demenslignende symptomer kan fx skyldes depression, stress, vitaminmangel, væskemangel, infektioner mv.

Hvis dine første undersøgelser tyder på en demenssygdom, vil lægen henvise dig til nærmere udredning på hospitalet. Diagnosen er vigtig, fordi nogle demenssygdomme - men ikke alle - kan behandles medicinsk. Du kan få behandling, der kan mildne symptomerne, men behandlingen kan ikke helbrede sygdommen.

Demensdiagnosen kommer ofte som et chok for familien. Det er vigtigt at være opmærksom på, at I kan få brug for professionel støtte og rådgivning allerede i denne tidlige fase.

Hvis I henvender jer til lægen tidligt i forløbet for at blive udredt, kan I begynde den rette behandling. Det skaber de bedste forudsætninger for et godt forløb og en bedre livskvalitet med sygdommen.

3 Bliv ved med at træne hvis du får demens

Hvis du har fået en demenssygdom, er det vigtigt, at du bevarer et godt fysisk funktionsniveau. På den måde er det lettere at overkomme og bevare daglige aktiviteter.

Hvis du er fysisk aktiv i din hverdag, går daglige ture, går til gymnastik eller svømning, er det en god idé at fortsætte med det.

Hillerød Kommune - logo