Spring menu over

Miljøministeren har inviteret alle danske kommuner til at være med i konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune. Her gælder det om at finde de bedste idéer til fordel for den vilde natur.

Vi har meldt os til konkurrencen og er allerede godt i gang med at lade vilde blomster, urter og insekter flytte ind på alle vores kommunale arealer. Alle der bor i Hillerød er inviteret til at være med til at gøre Hillerød Kommune til det bedste sted for vilde arter som håret høgeurt, lancet-vejbred og blåhat.

Vær med til at bygge Sjællands længste kvashegn

Som en del af konkurrencen Danmarks VILDESTE kommune vil vi bygge Sjællands længste kvashegn, og vi vil gerne have dig til at hjælpe.

Læs hvordan du kan være med

Har du lyst til at bidrage til en fremtid med flere summende insekter, fuglefløjt og duftende urter, kan du lade naturen få plads i din egen have, på altanen eller på din grundejerforenings fællesareal. Du kan også tage fat i din nabo, lokalråd, grundejerforening, vejlaug, boligforening, idrætsforening, skole, daginstitution etc., og gå sammen med andre om at gøre dine omgivelser mere vilde.

Måske har du en god ide til et projekt, men mangler samarbejdspartnere. Måske har du lyst til at oprette en facebookgruppe og registrere de vilde haver i området eller arrangere en havevandring til inspiration for dine naboer.

Kun fantasien sætter grænser. Der er lagt op til fri leg, og der er ingen regler for, hvordan kommunerne skal gøre arealer i kommunen VILDERE – så længe det er til fordel for biodiversiteten.

Der findes konkrete råd og forslag til, hvordan du øger biodiversiteten via forskellige guides. Fx giver Danmarks Naturfredningsforening råd og vejledninger til, hvordan du omdanner din græsplæne til et blomsterhav og hjælper sommerfuglene i din have, eller hvordan du skaber gemmesteder til pindsvin, padder, insekter mv.

Se mere på Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside

Del dit vilde projekt

Fortæl os hvad du har lavet eller har planer om at lave, så vi kan følge med i de vilde projekter, der pibler frem over alt i kommunen. Måske er du allerede godt i gang og vil gerne vise din have frem til inspiration for andre, måske har du brug for råd og vejledning eller måske vil du høre om et muligt samarbejde.
Send en mail til natur@hillerod.dk og fortæl om dine ideer og/eller dit vilde projekt.

Læs mere om konkurrencen på Miljøministeriets hjemmeside

Vild kommune dyst arrangementer

Biodiversitetsdag

Lørdag den 22. maj var det Den Internationale Biodiversitetsdag. I den anledning havde Hillerød Kommune og Hillerød Bibliotek en lille gave til alle, som havde lyst til at være med til at fejre den mangfoldige, levende, smukke, vilde, farverige, summende, kvidrende og krible-krablende natur.

BioRanger

BioRanger er sammensat af ordene Biodiversitet og Ranger og betyder ’beskytter af biodiversitet’. En BioRanger er en person, som har lært noget om biodiversitet og gjort noget for at styrke biodiversiteten.

Læs om vores Biorangerworkshop i oktober 2021

Bynatur

Hillerød Kommune har i 2020 vedtaget en strategi for bynatur. Formålet med strategien er at skabe mere bynatur i Hillerød Kommune, så der kommer en mere varieret flora og fauna og biodiversiteten bliver øget. Det er helt i tråd med at gøre kommunen vildere og øge biodiversiteten i kommunen. Fokus på natur i byerne bidrager til højere biodiversitet i form af flere levesteder for vilde insekter, dyr og planter.

Du kan læse Strategi for Bynatur her

Vilde naturprojekter på kommunens egne arealer

Læs om nogle af de projekter, som vi har sat i gang for at gøre kommunen mere vild, øge biodiversiteten og trække naturen ind i byerne.

Læs om projekter for mere vild natur på kommunale arealer her

Nyttige Apps til at bestemme arter

Har du brug for hjælp til at bestemme en vild art tæt på hvor du bor, eller når du er på tur, kan du bruge den nye app ”Arter- indberetning” eller hjemmesiden ”Arter.dk”. På Arter.dk´s hjemmesiden kan du også søge viden om alle danske planter, svampe og dyr. ”Arter” er et fælleskab for naturinteresserede, og du kan få hjælp til artsbestemmelse af dine fund.

Du kan også bruge appen iNaturalist til at bestemme en plante eller et dyr.

Kommunens forskønnelsespulje

En gang om året kan du søge kommunens forskønnelsespulje. Her er der mulighed for at få et tilskud til at gøre kommunen mere blomsterrig og øge biodiversiteten. Næste ansøgningsperiode er i 2022.

Læs mere om forskønnelsespuljen her

Folder med gode råd

I løbet af 2021 udgiver kommunen sammen med Haveselskabet en digital folder med gode råd og tips til, hvordan du kan få mere natur i din have eller grønne areal tæt på, hvor du bor. Den bliver lagt her på siden.

Her kan du få gode råd og inspiration, og læse om nye projekter, samarbejder og tiltag, der alle er med til at gøre Hillerød kommune mere vild.

Arealer ved Frederiksborg Gymnasium og HF bliver mere vilde
Frederiksborg Gymnasium og HF er i fuld gang med at gøre arealer omkring gymnasiet mere vildt. Skolen har fået 16.000 kr. i år i tilskud gennem kommunens forskønnelsespulje. Pengene bruges bl.a. til at udlægge blomsterenge med vilde blomster og indkøbe høslætudstyr (le og høtyve) til fremtidig naturpleje, der skal gøre området mere vildt og øge biodiversiteten. Ved Teglgårdssøen sætter de også fuglekasser op til den sjældne hvinand. Hvinanden har kun få ynglesteder i Danmark, men der er en lille ynglebestand i de nordsjællandske søer omgivet af løvskov. Det hele skal være med til at øge biodiversiteten i området og skal bruges til undervisning i bl.a. biodiversitet og bæredygtig udvikling, som alle elever på et tidspunkt undervises i. Frederiksborg Gymnasium og HF sætter fokus på det vilde og grønne, og fredag den 27. august kan skolen hejse Det Grønne Flag, som er en del af Grøn Skole under Friluftsrådet.

Natur

By og Miljø
Trollesmindealle 27, 3400 Hillerød

Telefontider
Mandag til onsdag kl. 10 – 14
Torsdag kl. 12 – 17
Fredag kl. 10 – 12

Husk altid at bruge Digital Post, hvis du skriver noget om dig, et familiemedlem eller andre personfølsomme oplysninger.

Hillerød Kommune - logo