Vil din forening, boligorganisation eller lignende gerne have mere natur og biodiversitet i jeres lokalområde, så har I mulighed for at søge penge fra Natur- og Biodiversitetspuljen, som støtter konkrete projekter i kommunen.
Søg om penge til mere natur og biodiversitet i dit område
Vil du gerne se naturen blomstre og sommerfugle flyve rundt i dit nærområde, så kan du søge midler fra Natur- og Biodiversitetspuljen.
Natur- og Biodiversitetspuljen har til formål at skabe en mere blomstrende kommune og er tiltænkt konkrete projekter, der er med til at skabe mere natur og biodiversitet i kommunen.
Puljen forvaltes af Natur, Miljø og Klimaudvalget, og der er afsat 100.000 kr. i alt til projekter i 2025.
Puljen bliver fordelt mellem flere ansøgere, der opfylder betingelserne for at søge.
Alle, der brænder for en god idé, som kan skabe blomstrende byer med mere natur og biodiversitet og har mod på at tage et initiativ og omsætte idéen til handling, det vil sige:
- gruppe af privatpersoner
- foreninger
- lokalråd
Den økonomisk ansvarlige for projektet skal have bopæl i Hillerød Kommune.
- Nye initiativer og projekter med formål at øge naturindholdet
- Udgifter til anlæg og planter
- Udgifter til materialer
- Udgifter til entreprenører
- Udviklingsarbejde der tiltrækker og involverer nye målgrupper
- Projekterne skal være placeret i Hillerød Kommune og udvalget ønsker, at puljen anvendes i alle kommunens bysamfund
- Projekterne skal være offentligt tilgængelige
- Der kan ansøges til projekter, hvor der samtidig modtages finansiering fra andre kilder, herunder fra private virksomheder, offentlige institutioner, almennyttige selskaber, fonde, offentlige puljer m.v.
Et eksempel kan være en almen boligforening, som ønsker at omdanne slåede græsarealer til blomsterenge, et lokalråd der vil opsætte insekthoteller eller lave blomsterenge, eller en grundejerforening der ønsker at omdanne et offentlig tilgængeligt fællesareal til naturgræs/blomstereng.
Et fællesareal i en landsby eller i et boligområde kan forsynes med hjemmehørende træer og buske.
- Projekter, der har et kommercielt sigte
- Projekter på privat grund uden offentlig adgang
- Drift af projekter
- Projekter fra virksomheder
- Projekter på kommunale vejrabatter, vejheller og torve.
Hvad er hjemmehørende arter
Når planter kaldes for hjemmehørende, betyder det, at det er en art, som er naturligt indvandret efter den seneste istid. Disse arter har tilpasset sig det danske klima, og de jordbundsforhold vi har i Danmark.
De vilde insekter, andre dyr og mikroorganismer har tilpasset sig de hjemmehørende arter gennem årtusinder og har dem som levesteder og fødegrundlag.
På Haveselskabets hjemmeside og Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside kan du se, hvilke arter der hører hjemme i Danmark.
I infoarket kan du se forslag til, hvilke blomster, træer og buske der kan sås ud og plantes, og som er hjemmehørende og dermed tilpasset insekter, andre dyr og mikroorganismer i Danmark.
Natur, Miljø og Klimaudvalget ønsker at fremme konkrete projekter, der engagerer privatpersoner i arbejdet for at skabe mere natur og biodiversitet i kommunens bysamfund.
Natur, Miljø og Klimaudvalget ønsker at puljen skal understøtte Hillerød Kommunes Strategi for Bynatur.
Se Strategi for Bynatur her - PDF
Der prioriteres projekter, som er naturligt selvforvaltende, og som ikke kræver stort ressourceforbrug i form af vand, gødskning eller f.eks. sphagnum. Som eksempel kan nævnes blomsterenge frem for blomsterkasser. Sidstnævnte kræver mere intensiv pasning i form af vanding og gødskning.
Der prioriteres projekter der skaber mere natur og biodiversitet i alle kommunes byområder.
Ved ansøgninger om etablering af blomsterenge og plantning af træer og buske prioriteres valg af hjemmehørende frø og planter. De vilde insekter, andre dyr og mikroorganismer har tilpasset sig de hjemmehørende arter gennem årtusinder og har dem som levesteder og fødegrundlag.
Puljen kan ansøges ved én årlig ansøgningsrunde.
Ansøgningsfristen er 31. januar. I den efterfølgende marts måned udvælger Natur, Miljø og Klimaudvalget, hvilke ansøgere der får tilskud.
Du ansøger ved at udfylde dette ansøgningsskema - word
Det udfyldte ansøgningsskema inkl. kortbilag mærkes ”Natur- og biodiversitetspuljen” og sendes pr. mail til natur@hillerod.dk eller med posten til Hillerød Kommune, By og Miljø, Trollesmindealle 27, 3400 Hillerød.
De ansøgere, der får tilskud, får tilskuddet udbetalt i løbet af april måned.
Ansøgere, der modtager tilskud, skal senest 31. december samme år sende en kort evaluering af projektet og et regnskab med bilag underskrevet af den økonomisk ansvarlige.
Natur
By og Miljø
Trollesmindealle 27,
3400
Hillerød
Telefontider
Mandag - tirsdag kl. 10 - 14
Onsdag lukket
Torsdag kl. 10 - 17
Fredag kl. 10 - 12
Husk altid at bruge Digital Post, hvis du skriver noget om dig, et familiemedlem eller andre personfølsomme oplysninger.