
Madglæde og grønne vaner spirer i kommunens køkkener
Økologi, arbejdsglæde og madmod har været i fokus et nyt vellykket projekt.
Et år inde i madprojektet med Meyers Madhus står det klart: Det kan lade sig gøre at skrue op for det grønne og økologiske.
Og spørger man personalet, giver det både inspiration og arbejdsglæde i de kommunale køkkener.
Smag for forandring – og samarbejde
I 2025 gik otte kommunale køkkener i Hillerød Kommune ind i et ambitiøst projekt i samarbejde med Meyers Madhus.
Målet var: Mere grøn og klimavenlig mad, mere økologi og mindre madspild.
"Det har været virkelig spændende. Vi har fået ensrettet vores sortiment på tværs af huset, og det betyder, at vi oplever mindre madspild. Det har også skabt et større samarbejde på tværs – og det er meget givende", fortæller Nicole der ernæringsassistent på plejehjemmet Skovhuset.
Hun understreger, at det faktisk har været overraskende enkelt at omlægge til mere økologisk mad:
"Hvis man vil, så kan man godt ændre tingene. Det er ikke så kompliceret, som jeg troede. Jeg havde nok fordomme om, at det var dyrt at købe og lave økologisk mad, men det har vist sig, at det ikke altid er sådan."
Grøn omstilling med hverdagen i centrum
I daginstitutionen Myretuen, hvor der dagligt laves mad til omkring 100 børn og 25 medarbejdere, har projektet også sat tydelige spor.
"Vi var allerede i gang med en proces med mere grønt i køkkenet, og her har konsulenterne fra Meyers hjulpet os godt på vej til at tage de næste skridt med masser af fif og værktøjer. Det har været meget håndgribeligt og overskueligt – og vi kan mærke, at det batter” siger ernæringsassistent Trine.
Ronja hendes kollega i Myretuen har oplevet, hvordan børnene er blevet mere madmodige:
"Vi kan se, at børnene er klar på at smage mange forskellige ting. Vi har fx flere grøntsagsspreads og mindre kødpålæg, og vi strækker kødretter med linser og andet godt."
Madnørderi og faglig stolthed
For Olav leder i Myretuen har projektet også haft stor betydning for fagligheden:
"Det har handlet om at dyrke fagligheden. At kunne få lov til at nørde lidt. Det fede ved projektet er, at det har været et samarbejde og ikke noget, der bliver presset ned over hovedet på os."
Han fremhæver, hvordan køkkenet er blevet tættere knyttet til det pædagogiske arbejde:
"Vi har fx ugens grøntsag, hvor vi både smager og snakker om, hvor gulerødderne kommer fra, hvordan de gror og hvordan man kan tilberede dem. Og så har vi lige haft madens dag med orange-tema, hvor børnene deltog i blindsmagning af alt fra havtorn til cheddar."
Det skal passe til hverdagen
Projektet har blandt andet vist, at en af vejene til en grøn omstilling i de kommunale køkkener er gennem små, velvalgte skridt, der passer til hverdagen.
Med støtte fra Meyers Madhus og midler fra Fonden for Økologisk Landbrug har køkkenpersonalet fået mulighed for at eksperimentere, lære og udvikle sig.
"Det vigtigste er, at man kan – hvis man vil", slutter Nicole med et smil.
FAKTA:
En af de ting, som Meyers Madhus har undersøgt i forbindelse med projektet, er økologiprocenten i de køkkener, som har været med.
Det er lykkes alle køkkener at øge andelen af økologiske produkter.
Gennemsnitligt har der været en stigning på ca. 20%. Det køkken med den største stigning var på 41%, og i Børnehuset Chili er man nu oppe på hele 95% økologi.