Spring menu over

Lokaldysten er mere end et motionsevent. Det er en dyst, der rækker ud over bevægelse og ind i et kernefællesskab blandt byens borgere.

Igen i år er DGI Nordsjælland gået sammen med Hillerød Kommune for at afholde Lokaldysten. Hele fem gange over sommeren, fra juni til august måned, kan borgere i de enkelte lokalsamfund i hele kommunen få mulighed for at dyste mod hinanden på venskabelig vis som ’kommunens mest aktive lokalsamfund’.

”Konceptet bliver ikke mere enkelt – vi samler borgere på tværs af aldre til to timer, hvor der skal tilbagelægges flest mulige kilometer. Om det er på gåben, cykel, eller i kørestol – alle er velkomne, for det handler om fællesskab og samvær. Alt arrangeres i samarbejde med lokale foreninger, som lægger en hulens masse kræfter i at skabe de bedste rammer om en hyggelig festdag for alle deltagere”, fortæller Troels Frederiksen, foreningskonsulent Løb & Gang.

Sætter lokale ildsjæle i bevægelse

Uden alle de mange frivillige ildsjæle, ville arrangementet ikke være muligt, lyder det fra foreningskonsulenten Troels Frederiksen. Selvom DGI er tovholder på dysten, er der en lang række usynlige tråde, som forbinder frivillige i lokalsamfundene til hovednerven af Lokaldysten.

I år er det Lars Mønster Kjølbæk der står som tovholder i Gørløse. Han formår på elegant vis at få alle ender til at mødes – fra sponsorer til frivillige hænder. En kæmpemæssig indsats som i den grad sætter gang i hjulene,

”For mig er der ikke blot en personlig tilfredsstillelse, når vi lykkes med at få stablet Lokaldysten på benene med hjælp fra sponsorer og holdet af frivillige kræfter. Det handler i lige så høj grad om, at vi i fællesskab kan samles om et event, hvor vi både får bevæget os, men samtidig kommer tættere på hinanden, og får hygget os med musik og god mad. Det er jo guld værd for lokalsamfundet, når vi styrker følelsen af samvær,” fortæller Lars Mønster Kjølbæk.

For et mere aktivt Hillerød

I Hillerød Kommune er der et større fokus på fælles aktiviteter som får flere borgere i bevægelse. Senest i april blev der indgået en særaftale mellem DGI Nordsjælland og Hillerød Kommune, med mulighed for forlængelse til 2028, om at aktivere borgere i alle aldre – til gavn for fællesskabet og den enkelte.

”Vi er allerede lykkedes med at få mange borgere i bevægelse, også dem der ikke nødvendigvis tidligere har været aktive, er nu del af et aktivt fællesskab,” fortæller byrådsmedlem (V) Hanne Kirkegaard, og fortsætter:

”Deltagelsen i Lokaldysten stiger støt år for år. Et efterhånden velkendt initiativ, hvor vi kan samles om bevægelse uanset alder. Vi sætter en stor ære i at være med til at sætte rammen, gøre en aktiv indsats som kommune for at involvere borgere bredt i fællesskabet og glæden ved motion. Netop derfor har vi også søgt midler i det kommende, kommunale budget som støtte til at gennemføre initiativet i årene fremover. Særligt med blik for den tid vi lever i, hvor skærmene kan distancere os fra hinanden, er Lokaldysten også et yderst oplagt initiativ, hvor vi samles fysisk og udvider kendskabet til det lokale fællesskab.”

Hillerød Kommune - logo