Spring menu over

Separatkloakering har været diskuteret i Hillerød Kommune ad flere omgange. Beslutningen om separatkloakering har også været udskudt flere gange, blandt andet fordi det kan være en omkostningstung omgang at omlægge gamle kloakker, så regnvand og spildevand bliver adskilt.

Men nu betyder nye finansieringsmuligheder nye løsninger for boligejere. Samtidig har blandt andet dette års megen regn understreget behovet for separatkloakering, og derfor har et flertal i byrådet besluttet, at separatkloakering nu skal være obligatorisk for private grundejere.

Miljøtilstanden i vandområderne i Hillerød Kommune er ikke god nok. Det skyldes blandt andet, at der i de ældre byområder kun er én kloak til både regn- og spildevand. Den form for kloakering betyder, at når der er meget nedbør, så løber en del af spildevandet urenset direkte ud i vandløbene, for eksempel i Pøle Å. Det betyder så, at spildevandet via Pøle Å løber videre til Arresø, hvor det forøger forureningen af søen, som i forvejen er belastet.

”Derfor skal der gøres noget ved spildevandshåndteringen, og her er separatkloakering et vigtigt håndtag at skrue på,” siger formanden for Natur, Miljø og Klimaudvalget Louise Colding Sørensen.

Hidtil har det været frivilligt, om man ville separatkloakere, men der er for få, der har valgt at gøre det.

Beslutningen i byrådet medfører altså, at nogle grundejere i fremtiden kan få krav om at separatkloakere, hvis de i dag har en fælleskloak. Det betyder også, at

  • berørte grundejere vil få besked i god tid
  • der vil være finansieringsmuligheder for grundejerne
    • ejere, som er pensionister, kan låne til udgiften hos kommunen
    • det forudsættes at Hillerød Forsyning tilbyder lån til ejerboliger, som skal separeres
  • i ejendomme, hvor det er uforholdsmæssigt dyr at separere, kan der dispenseres
  • for lejeboliger vil udgiften blive en del af huslejen

 

Tidshorisont

Byrådets beslutning om obligatorisk separatkloakering er startskuddet til, at Hillerød Kommune kan gå i gang med at udarbejde et forslag til en spildevandsplan for håndtering af spildevand i hele kommunen. Hillerød Kommune og Hillerød Forsyning vil analysere hele kloaksystemet og identificere de områder, hvor der er behov for at separatkloakere. Udkastet til spildevandsplan skal til sin tid behandles af byrådet, formentlig indenfor 1-2 år. I den forbindelse vil der være en offentlig høring.

”Når vi taler om separatkloakering, er der mange meninger og bekymringer. Nogle er bekymrede for at de nu skal betale for separatkloakering, men det bliver faktisk dyrere for alle - også dem, der vælger at lade være med at separatkloakere - hvis vi lader være med at gøre det obligatorisk. Det kommer nemlig til at betyde, at taksterne stiger rigtig meget for os alle. Vi har med den obligatoriske ordning sikret lånemuligheder, der kan sprede udgiften over en lang årrække for dem, der ønsker det. Samtidig er det helt nødvendigt, at vi får skilt spildevand og regnvand, så vi bedre kan sikre vores vandmiljø og vores huse og veje mod oversvømmelser,” siger Louise Colding Sørensen.

 

Når spildevandsplanen er vedtaget af byrådet, kan Forsyningen planlægge de konkrete separeringsprojekter. Berørte grundejere vil få besked i god tid, inden de konkrete nye projekter går i gang.

 

Se spørgsmål og svar om separatkloakering her

 

 

 

Hillerød Kommune - logo