Hillerød Kommune siger ja til at huse truet forfatter eller journalist fra Belarus

22-06-2021

Et flertal af politikerne i Hillerøds byråd har mandag aften besluttet at sige ja til at blive Friby. Det betyder, at kommunen i en begrænset periode er vært for en forfatter eller journalist, der er truet eller forfulgt i sit hjemland. I dette tilfælde Belarus

En Friby er en kommune eller en region, der i en begrænset periode typisk på 2 år påtager sig at være vært for en forfatter, journalist eller kunstner, der i deres hjemland er truet eller forfulgt, og hvor konsekvensen for dem kan være, at de er nødt til at komme væk fra deres land for en tid for at undgå forfølgelse, fængsel eller måske ligefrem døden.
Folketinget vedtog i 2008 en lov, der tillader danske byer og regioner at invitere censurerede, truede og forfulgte forfattere og kunstnere til landet i en begrænset periode, hvor de har mulighed for at fortsætte deres arbejde, uden hele tiden at skulle kigge sig over skulderen, og det er i den forbindelse, Hillerød Kommune har modtaget en henvendelse om at stille sig til rådighed – en henvendelse, et flertal i byrådet har takket ja til.
”Ytringsfrihed og retten til at have og sige sin mening er noget af det vigtigste, vi har, og jeg er meget glad for at et flertal i byrådet bakker op om, at vi nu kan hjælpe en forfulgt forfatter eller journalist. Vi er selv et land, der lægger megen vægt på demokrati og ytringsfrihed. Den frihed mangler mennesker i stigende grad i lande tæt ved os. Derfor er det på sin plads, at vi går foran og viser, at vi ikke kun taler, men også handler, ” siger borgmester Kirsten Jensen.
Hun bakkes op af viceborgmester Klaus Markussen.
”Vi må aldrig opgive vores tro på vigtigheden af demokrati og retten til at udtrykke sig. Jeg er glad for, at vi på denne måde kan være med til at markere vores støtte til systemkritikere, som er med til at sætte lys på diktatoriske regimer og undertrykkelse”, siger han.

I foreningen af internationale journalister, European Federation of Journalists, er præsident for foreningen, Mogens Blicher Bjerregård, meget glad for Hillerøds opbakning:

”Jeg har de seneste dage talt med flere flygtede og flygtende journalister og forfattere fra Belarus. De udtrykker stor taknemmelig for, at der findes en kommune som Hillerød, der har mod til at blive Friby. Jeg deler deres glæde. Herudover stor tak til Hillerød for på den måde at inspirere flere til at blive Friby. Lige nu er København og Århus de eneste øvrige fribyer i Danmark” siger han.
Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige stemte imod indstillingen.

 

Siden blev senest opdateret d. 22-06-21

Hillerød Kommune

Trollesmindealle 27
3400 Hillerød
Telefon 7232 0000
Fax 7232 3213
Skriv til Hillerød Kommune
CVR nr. 2918 9366

EAN numre

Tilgængelighedserklæring

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10 - 15
Torsdag kl. 12 - 18
Fredag kl. 10 - 13

 

Telefontider

Mandag - onsdag kl. 10 - 14
Torsdag kl. 12 - 17
Fredag kl. 10 - 12

 

Nyhedsbrev om Favrholm

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om Favrholm her

RSS

Samtykke

Jeg giver tilladelse til, at borgerrådgiveren kan indhente, videregive og behandle relevante personfølsomme oplysninger elektronisk. Samtykket kan til enhver tid tilbagekaldes. Læs mere om rettigheder efter persondataloven her