Nu er det tid til at bekæmpe bjørneklo

20-04-2020

Vokser der kæmpebjørneklo i din baghave, kan du lige så godt gå til kamp mod dem nu, for alle i Hillerød Kommune er forpligtet til at bekæmpe planten på deres egen grund – privat eller offentlig. Og hvis du sætter ind allerede nu, kan du måske hindre den i at sprede sine frø til næste år.

I 2014 blev der foretaget en kortlægning af forekomsten af kæmpebjørneklo på både offentlige og private arealer. Kortlægningen er siden blevet videreført, bl.a. via indberetninger fra borgere.

Hillerød Kommune har siden 2015 systematisk bekæmpet bjørneklo på samtlige kommunale arealer, og bekæmpelsen fortsætter selvfølgelig i 2020.

På de private arealer med bjørneklo har alle grundejerne modtaget en henvendelse fra kommunen om, at de har pligt til at bekæmpe bjørnekloen. I løbet af 2020 vil Hillerød Kommune kontakte grundejere, der har bestande af bjørneklo, men som ikke har påbegyndt bekæmpelse. Jo tidligere man sætter ind med bekæmpelse, jo mindre bliver problemet med kæmpebjørneklo.

Bekæmpelsen af bjørneklo sker i forbindelse med, at Hillerød Kommune i 2010 vedtog en indsatsplan mod kæmpebjørneklo. Målet med indsatsplanen er at udrydde den invasive plante i Hillerød Kommune.

Du kan se Hillerød Kommunes indsatsplan mod Kæmpebjørneklo her

Giftig og ødelæggende

Bekæmpelsen af kæmpebjørneklo er en lang og sej kamp. Der skal sættes ind flere år i træk, før alle planter og frø i jorden er udryddet. Hvis der er få planter, behøver det ikke være et stort arbejde at bekæmpe dem. Men hvis man ikke bekæmper selv små bestande, kan man i løbet af få år få mange planter og et stort arbejde med at fjerne dem. Derfor er det vigtigt at sætte ind, inden planterne sætter frø og spreder sig.
Man skal beskytte hud og øjne, når man forsøger at komme kæmpebjørneklo til livs, for plantens saft fremkalder voldsom eksemlignende udslæt på mennesker - udslæt der ligner og føles som store brandvabler. Virkningen forstærkes af sollys. Har man fået saften på sig, er det vigtigt ikke at udsætte huden for sollys og hurtigst muligt vaske sig, helst med sæbe.

Vær godt klædt på

Hvis du allerede i dag går til kamp mod kæmpebjørnekloen, kan du læse mere om planten og den rigtige bekæmpelsesmetode i hæftet ”Praktisk bekæmpelse af kæmpebjørneklo”.
Du henter hæftet her

 

Har du set kæmpebjørneklo?

Hvis du ser kæmpebjørneklo, kan du nemt og hurtigt indberette det via app’en Hillerød BorgerTip.
Du kan downloade app'en på App Store eller Google Play

Du kan også anmelde kæmpebjørneklo her

 

På billedet ovenfor ses den flere meter høje kæmpebjørneklo i blomst.  Planten kan let kendes på sine store og udbredte skærme og store fligede blade. Kæmpebjørneklo kan blive 2-5 m. høj. Stængelen er hul med spredte stive hår og er grøn med rød-violette pletter. Planten blomstrer typisk fra juni til august, og der kan være mere end 80.000 blomster på en plante. Kæmpebjørneklo sætter i gennemsnit 20.000 frø pr. plante. Frøene spredes i sensommeren og er spiringsdygtige i op til 10 år.

Siden blev senest opdateret d. 20-11-20

Hillerød Kommune

Trollesmindealle 27
3400 Hillerød
Telefon 7232 0000
Fax 7232 3213
Skriv til Hillerød Kommune
CVR nr. 2918 9366

EAN numre

Tilgængelighedserklæring

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10 - 15
Torsdag kl. 12 - 18
Fredag kl. 10 - 13

 

Telefontider

Mandag - onsdag kl. 10 - 14
Torsdag kl. 12 - 17
Fredag kl. 10 - 12

 

Nyhedsbrev om Favrholm

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om Favrholm her

RSS

Samtykke

Jeg giver tilladelse til, at borgerrådgiveren kan indhente, videregive og behandle relevante personfølsomme oplysninger elektronisk. Samtykket kan til enhver tid tilbagekaldes. Læs mere om rettigheder efter persondataloven her