I 2019 udvikler og afprøver Hillerød Kommune i samarbejde med Metodecentret et nyt koncept, som kombinerer fritidsjob til udsatte unge med familiebehandling. Bånd og Broer, som det nye koncept hedder, skal styrke den forebyggende indsats til udsatte unge for at reducere risikoen for, at de bliver ekskluderet fra fællesskaber og ikke får uddannelse og beskæftigelse som voksne.
Flere unge eksluderes fra samfundet
Et stigende antal unge i hele landet er i risiko for mere eller mindre permanent marginalisering. I Hillerød Kommune ser man også disse tendenser.
”Vi har i de seneste år været optagede af at styrke den forebyggende indsats for udsatte unge i kommunen. Det er vigtigt for os at styrke trivslen og sørge for, at de unge ikke ekskluderes. Det vil vi gerne gøre med Bånd og Broer, og vi håber, at det lokale erhvervsliv har lyst til at være med, når vi for alvor skyder projektet i gang”, siger Peter Frederiksen, formand for Udvalget for Børn, Familier og Unge i Hillerød Kommune.
Målet med Bånd og Broer er at sikre, at de udsatte unge får positive erfaringer med arbejdsmarkedet og samtidig gennemfører folkeskole eller ungdomsuddannelse. Konceptet skal også bidrage til at forstærke de unges relationer til familie og netværk og til at styrke de unges generelle trivsel.
Bånd og Broer vil samle fritidsjobkonsulenter, med ansvar for at støtte de udsatte unge i at få og fastholde fritidsjob, og terapeuter, med ansvar for behandling af de unge og deres familier, i et fælles indsatsteam. Støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond
Bånd og Broer afprøves i Hillerød Kommune over de næste fire år. Projektet har modtaget støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond.
”Støtten gør det muligt for os at sætte ind med ekstra ressourcer for at hjælpe de unge gennem konceptet Bånd og Broer, så vi er meget glade for, at Støttefonden har valgt at støtte projektet,” siger Helle Stennicke, som er chef for Familier og Sundhed i Hillerød Kommune.
I løbet af de fire år skal Metodecentret sikre, at udviklingen og afprøvningen af konceptet forløber planmæssigt.
”Vi har meget erfaring med behandlingskoncepter af den her type, og vi vil samtidigt inddrage eksisterende erfaringer i andre kommuner med at støtte unge i at få og fastholde fritidsjobs. Vi håber og forventer, at Bånd og Broer kan gøre en positiv forskel for de unge,” siger Simon Østergaard Møller, som er daglig leder af Metodecentret.