Tranen er landet i Hillerød

25-04-2016

Et tranepar har valgt at slå sig ned i Strødam Engsø, hvor de dansende og trompeterende forsøger at yngle.

”Hvis traneparret får succes med at yngle, vil det være lidt af en sensation, for det vil være første gang i nyere tid, at vi har et ynglende tranepar i Hillerød Kommune og i Gribskovområdet.” siger Bo Thyge Johansen, som er naturmedarbejder i Hillerød Kommune. 

I 2007 blev der anslået at være 71-73 ynglende tranepar i Danmark, og i 2015 var bestanden vokset til 200 par. Det hører dog stadig til sjældenhederne, at de bliver observeret på Sjælland, for efter at have været forsvundet fra landet i ca. 100 år, blev tranen igen ynglefugl i Danmark i 1952. Tranen yngler primært i Nordjylland, Sønderjylland og på Bornholm, men nu har et tranepar valgt at forsøge at bosætte sig i Hillerød.     

Traneparret blev observeret første gang den 1. april, og har op til flere gange budt op til tranedans, som er en del af deres parringsspil. Indtil videre er det ikke lykkes traneparret at yngle, så det er usikkert, hvor længe de bliver ved med at være der. 

Det er ikke første gang, at tranerne forsøger at yngle ved Strødam Engsø

”Vi ved, at det ikke er første gang, at et tranepar forsøger at yngle ved Strødam Engsø. Vi har observeret tranepar tre gange tidligere, men hver gang er det gået galt, fordi de er blevet forstyrret, enten af lokale ræve, eller af mennesker der har bevæget sig ind på engene” siger Bo Thyge Johansen. 

Traner er meget følsomme overfor forstyrrelser, og er generelt meget sky. Derfor er det helt afgørende for tranernes ynglesucces, at området er uforstyrret de næste 4 måneder.

Hvis man ønsker at se den flotte tranedans, er det bedste udkigspunkt fra fugletårnet, i nærheden af Pøleåstien. Herfra kan man iagttage tranerne uden at forstyrre dem. 

Siden blev senest opdateret d. 25-04-16

Hillerød Kommune

Trollesmindealle 27
3400 Hillerød
Telefon 7232 0000
Fax 7232 3213
Skriv til Hillerød Kommune
CVR nr. 2918 9366

EAN numre

Tilgængelighedserklæring

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10 - 15
Torsdag kl. 12 - 18
Fredag kl. 10 - 13

 

Telefontider

Mandag - onsdag kl. 10 - 14
Torsdag kl. 12 - 17
Fredag kl. 10 - 12

 

Nyhedsbrev om Favrholm

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om Favrholm her

RSS

Samtykke

Jeg giver tilladelse til, at borgerrådgiveren kan indhente, videregive og behandle relevante personfølsomme oplysninger elektronisk. Samtykket kan til enhver tid tilbagekaldes. Læs mere om rettigheder efter persondataloven her