Hillerød vil være Danmarks vildeste kommune

Sommerfugle, insekter og vilde planter har brug for mere plads. Derfor har Miljøministeren inviteret alle danske kommuner til at være med i konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune. Her gælder det om at finde de bedste idéer til fordel for den vilde natur.

Hillerød Kommune har meldt sig til konkurrencen og er allerede godt i gang med at lade vilde blomster, urter og insekter flytte ind på de kommunale arealer. Alle der bor i Hillerød er inviteret til at være med til at gøre Hillerød Kommune til det bedste sted for vilde arter som håret høgeurt, lancet-vejbred og blåhat. Læs mere om Hillerød kommunes vilde projekter nedenfor.

Vær med til at gøre naturen vild

Har du lyst til at bidrage til en fremtid med flere summende insekter, fuglefløjt og duftende urter, kan du lade naturen få plads i din egen have, på altanen eller på din grundejerforenings fællesareal. Du kan også tage fat i din nabo, lokalråd, grundejerforening, vejlaug, boligforening, idrætsforening, skole, daginstitution etc., og gå sammen med andre om at gøre dine omgivelser mere vilde.

Måske har du en god ide til et projekt, men mangler samarbejdspartnere. Måske har du lyst til at oprette en facebookgruppe og registrere de vilde haver i området eller arrangere en havevandring til inspiration for dine naboer.

Kun fantasien sætter grænser. Der er lagt op til fri leg, og der er ingen regler for, hvordan kommunerne skal gøre arealer i kommunen VILDERE – så længe det er til fordel for biodiversiteten.

Der findes konkrete råd og forslag til, hvordan du øger biodiversiteten via forskellige guides. Fx giver Danmarks Naturfredningsforening råd og vejledninger til, hvordan du omdanner din græsplæne til et blomsterhav og hjælper sommerfuglene i din have, eller hvordan du skaber gemmesteder til pindsvin, padder, insekter mv.

Se mere på Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside

Del dit vilde projekt

Fortæl os hvad du har lavet eller har planer om at lave, så vi kan følge med i de vilde projekter, der pibler frem over alt i kommunen. Måske er du allerede godt i gang og vil gerne vise din have frem til inspiration for andre, måske har du brug for råd og vejledning eller måske vil du høre om et muligt samarbejde.
Send en mail til natur@hillerod.dk og fortæl om dine ideer og/eller dit vilde projekt.

Læs mere om konkurrencen på Miljøministeriets hjemmeside

Logo fra kampagnen Danmarks vildeste kommune

Hvad gør Hillerød Kommune?

Bynatur

Hillerød Kommune har i 2020 vedtaget en strategi for bynatur. Formålet med strategien er at skabe mere bynatur i Hillerød Kommune, så der kommer en mere varieret flora og fauna og biodiversiteten bliver øget. Det er helt i tråd med at gøre kommunen vildere og øge biodiversiteten i kommunen. Fokus på natur i byerne bidrager til højere biodiversitet i form af flere levesteder for vilde insekter, dyr og planter.

Du kan læse Strategi for Bynatur her

Skilt der fortæller, at her er der sået vilde blomster
Skilt der fortæller hvor der er sået vilde blomster

Vilde blomster foran Hillerød Rådhus
Vilde blomster udsået foran rådhuset

Vild naturprojekter på kommunens egne arealer

Her kan du læse om nogle af de projekter, som Hillerød kommune har igangsat for at gøre kommunen mere vild, øge biodiversiteten og trække naturen ind i byerne.

Læs om projekter for mere vild natur på kommunale arealer her

Nyttige Apps til at bestemme arter

Har du brug for hjælp til at bestemme en vild art tæt på hvor du bor, eller når du er på tur, kan du bruge den nye app ”Arter- indberetning” eller hjemmesiden ”Arter.dk”. På Arter.dk´s hjemmesiden kan du også søge viden om alle danske planter, svampe og dyr. ”Arter” er et fælleskab for naturinteresserede, og du kan få hjælp til artsbestemmelse af dine fund.

Du kan også bruge appen iNaturalist til at bestemme en plante eller et dyr.

Kommunens forskønnelsespulje

En gang om året kan du søge kommunens forskønnelsespulje. Her er der mulighed for at få et tilskud til at gøre kommunen mere blomsterrig og øge biodiversiteten. Næste ansøgningsperiode er i 2022.

Du kan læse mere om forskønnelsespuljen her

Folder med gode råd

I løbet af 2021 udgiver kommunen sammen med Haveselskabet en digital folder med gode råd og tips til, hvordan du kan få mere natur i din have eller grønne areal tæt på, hvor du bor. Den bliver lagt her på siden.

Arrangementer

Lørdag den 22. maj var det Den Internationale Biodiversitetsdag. I den anledning havde Hillerød Kommune og Hillerød Bibliotek en lille gave til alle, som havde lyst til at være med til at fejre den mangfoldige, levende, smukke, vilde, farverige, summende, kvidrende og krible-krablende natur.

Læs mere om biodiversitetsdagen i Hillerød her

Borgernes egne initiativer

Nyheder

Her kan du få gode råd og inspiration, og læse om nye projekter, samarbejder og tiltag, der alle er med til at gøre Hillerød kommune mere vild.

Hillerød Kommune

Trollesmindealle 27
3400 Hillerød
Telefon 7232 0000
Fax 7232 3213
Skriv til Hillerød Kommune
CVR nr. 2918 9366

EAN numre

Tilgængelighedserklæring

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10 - 15
Torsdag kl. 12 - 18
Fredag kl. 10 - 13

 

Telefontider

Mandag - onsdag kl. 10 - 14
Torsdag kl. 12 - 17
Fredag kl. 10 - 12

 

Nyhedsbrev om Favrholm

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om Favrholm her

RSS

Samtykke

Jeg giver tilladelse til, at borgerrådgiveren kan indhente, videregive og behandle relevante personfølsomme oplysninger elektronisk. Samtykket kan til enhver tid tilbagekaldes. Læs mere om rettigheder efter persondataloven her