I Hillerød Kommune bliver de fleste borgere forsynet med vand fra Hillerød Vand A/S. Resten af kommunens borgere forsynes af mindre private vandværker, og ca. 130 ejendomme har egen vandforsyning.
Hillerød Kommune fører i samarbejde med vandværkerne løbende kontrol af, at Miljøstyrelsens kvalitetskrav overholdes - så vi sikrer god vandkvalitet i hele kommunen. Faktisk er grundvandet i Hillerød Kommune af så god kvalitet, at Hillerød Kommune eksporterer drikkevand til andre kommuner.
Der er kommet nye regler vedrørende drikkevandet. Du kan læse nærmere nedenfor.
Egen vandforsyning og vandmålere
Der er kommet nye regler vedrørende drikkevandet.
Du kan læse reglerne her
Der er krav til jævnlig kvalitetskontrol af drikkevand fra private vandforsyninger, som forsyner 1-9 husstande og mere end én husstand med drikkevand.
Hvis vandforsyningen leverer vand til fødevareproduktion herunder primærproduktion, kommercielle aktiviteter (restauranter, hoteller, m.v.) eller offentlige institutioner (skoler, hospitaler, m.v.), er dette også omfattet af drikkevandsforskrifter for drikkevandskvalitet og -kontrol.
Hillerød Kommune skal så vidt muligt efter henstilling fra ejer af vandforsyningen bestemme omfanget af kontrollen.Kontrollen af drikkevandskvaliteten skal foretages af et akkrediteret laboratorium, der udfører drikkevandsanalyser.
Som ejer af en vandforsyning skal du sørge for at bestille og betale for analysen. Du kan få prisen på laboratoriet.
Der er ikke længere krav om drikkevandskontrol af vandforsyninger, der kun leverer én husstand med drikkevand til husholdningsbrug. Miljøstyrelsen anbefaler, at ejerne af disse vandforsyninger fortsat fører drikkevandskontrol af deres drikkevand.
Du kan finde Miljøstyrelsens anbefalinger på Miljøstyrelsens hjemmeside
Regulativ for opsætning af målere
Hillerød Byråd har vedtaget et regulativ for opstilling af målere på ejendomme med egen brønd eller boring. Regulativet giver mulighed for at betale for den faktisk forbrugte mængde vand på lige vilkår med borgere tilsluttet vandværk.
Regulativ for opsætning af målere
Anmeld en ny boring
Det er et krav enten at anmelde en etablering af boring eller at ansøge om tilladelse til etablering af en ny boring i Hillerød Kommune.
Skema til ansøgning om ny boring: Søg om ny boring
Anmeldelse af mindre boringer (kat. B)
Du skal anmelde udførelsen af mindre boringer (kat. B), hvor der ikke efterlades filter eller andre installationer,til Hillerød Kommune før udførelsen. Følgende boringer kræver anmeldelse til kommunen:
- Boringer til midlertidig grundvandssænkning, der ikke kræver tilladelse efter §§ 26, stk. 2, og 27 i lov om vandforsyning m.v.
- Miljøtekniske boringer, hvor der ikke efterlades filter- eller forerør.
- Andre boringer, hvor der ikke efterlades installationer.
Råstofboringer samt geotekniske boringer kan udføres uden tilladelse eller anmeldelse.
Borearbejdet må først påbegyndes efter anmeldelse til kommunen og kan påbegyndes 14 dage efter anmeldelse, medmindre myndigheden har gjort indsigelse mod dette. Den person, der udfører borearbejdet, skal sikre sig, at anmeldelsen har fundet sted før arbejdet påbegyndes. Før arbejdet påbegyndes, skal den person, der udfører borearbejdet, underrette tilsynsmyndigheden (kommunen?) om dato for påbegyndelse af arbejdet.
En anmeldelse skal indeholde oplysninger præciseret i §18, stk. 2 i Brøndborebekendtgørelsen (placering, boredybde, tidspunkt for borearbejdet samt tidspunkt og metode til sløjfning).
Tilladelse til at etablere større boringer (k. A)
Større boringer skal man normalt ansøge om tilladelse til at udføre. Tilladelsen gives af kommunen og inkluderer boring til vandindvinding eller grundvandsreduktion, jf. Vandforsyningslovens §§ 20, 21 og 26.
Borearbejdet må først påbegyndes efter godkendelse. Den, der udfører borearbejdet, skal sikre sig, at der er indhentet tilladelse til boringen. Senest 10 arbejdsdage før et borearbejde påbegyndes, skal den person, der udfører borearbejdet, underrette kommunen om dato for påbegyndelse af arbejdet (alt dette gør sig dog ikke gældende, hvis boringen udføres som en erstatningsboring mindre end 5 meter fra en anden tilsvarende boring).
Kommunen skal godkende borestedet inden tilladelse kan udstedes. Inden godkendelse skal myndigheden besigtige borestedet for vandindvindingsboringer, undersøgelses- og prøveboringer til almene vandforsyningsanlæg.
En tilladelse kan indeholde betingelser angivet i Brøndborborekendelsens § 7.
Indberetning af udførte boringer og resultater af undersøgelser
Operatøren af en vandboring (typisk kategori A) eller en råmaterialeboring skal indenfor 3 måneder efter udførelsen indberette oplysninger om boringen til Geologisk Undersøgelse for Danmark og Grønland (GEUS). Ved vandboringer skal der indsendes kopi af resultater af fysiske, kemiske og mikrobiologiske undersøgelser af vandet til kommunen samt GEUS.
Regler for indberetning af informationer er beskrevet nærmere i §§ 23, 24 og 25 i Brøndborebekendtgørelsen.
Sløjfning af boring - før du sløjfer
Det er kommunens holdning, at overflødige brønde og boringer skal sløjfes. Dette betyder, at alle private brønde og boringer skal bortskaffes, medmindre at de enten anvendes i husstanden, eller at anden vandudvinding fra brønden eller boringen har tilladelse.
Du skal selv betale for sløjfningen.
Hvem kan sløjfe brønden
Personer eller firmaer, der udfører sløjfning af boringer og brønde, skal være godkendte til dette, jf. Bekendtgørelse om uddannelse og kvalifikation af personer, der udfører boringer på land. På GEUS' hjemmeside kan du finde en opdateret liste over virksomheder, der er godkendt til sløjfning og boring.
Bekendtgørelse om uddannelse af personer der udfører boringer på land
Før sløjfning
Du skal huske at anmelde, at du vil sløjfe en boring eller en brønd. Det skal ske senest 14 dage før påbegyndelse af arbejde.
Sløjfningen anmeldes via et sløjfningsskema, som skal udfyldes og sendes til Hillerød Kommune.
Efter sløjfning
Du skal sikre dig, at sløjfningen registreres i BBR. Det gør du ved at skrive til miljo@hillerod.dk .
Administrationsgrundlag
Hillerød Kommune Byråd har vedtaget et administrativt grundlag for at behandle sager inden for Vandforsyningsloven.
Administrationsgrundlaget skal:
- fastlægge retningslinjer for udarbejdelse af indvindingstilladelser til vandindvinding
- afgøre hyppigheden af den regelmæssige kvalitetskontrol af vandet ved enkeltvandforsyning og i ikke-almene vandforsyningsanlæg, der producerer mindre end 3000 m3 vand pr. år
- fastslå ledelsens handling på utilfredsstillende vandkvalitet i ovennævnte vandrensningsanlæg
- afgøre hyppigheden af ledelsens tekniske tilsyn på vandværker
- afgøre i hvilket omfang, administrationen kan træffe beslutninger i vandforsyningssager og hvornår sagerne skal indgives politisk
Du kan læse hele det administrative grundlag på linket herunder:
Vandforsyningsplaner og indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse
Hillerød Kommunes Vandforsyningsplan 2015-2027 skal sikre grundlaget for fremtidig vandforsyning i kommunen således, at forbrugerne også kan have godt drikkevand i fremtiden. Vandforsyningsplanen beskriver de politikker og mål, som Hillerød Kommune arbejder for at sikre, så vandforsyningen kan udvikle sig i takt med nye udfordringer.
Vandforsyningsplanen er således grundlaget for Hillerød Kommunes egen planlægning og borgernes mulighed for at få indsigt i kommunens vandforsyning.
Der er i Vandforsyningsplan 2015-2027 sat mål og retningslinjer for fem fokusområder i vandforsyningen:
- vandforbrug og forsyningsområder
- grundvandsressourcen
- vandkvalitet
- sikker vandforsyning
- miljø, klima og ressourcer
Vandforsyningsplan 2015-2027 afløser vandforsyningsplanerne for de tidligere kommuner Hillerød, Skævinge og Slangerup (for de områder, der ligger i den nuværende Hillerød Kommune).
Du kan finde planen via nedenstående link.
Du kan også finde handlingsplaner for grundvandsbeskyttelse i Hillerød Kommune via nedenstående link.
Du kan finde vores BNBO-rapport via nedenstående link.
Hillerød Grundvandssamarbejde
Størstedelen af Hillerød Kommunes vandværker har dannet Hillerød Grundvandssamarbejde. Alle vandværker betaler et beløb (afhængigt af mængden af vandgendannelse) i en fælles kasse, og disse midler bruges til fælles grundvandsbeskyttelsesforanstaltninger. Hillerød Kommune er repræsenteret i samarbejdet, hovedsageligt for at undgå at arbejde med opgaver, der overlapper regeringens opgaver. I Grundvandssamarbejdet sidder også HOFOR.
Grundvandsråd
Der er nedsat et grundvandsråd i Hillerød Kommune efter § 12 i Vandforsyningsloven. Grundvandsrådets opgave er, at rådgive kommunen i forbindelse med kommunens arbejde med grundvandsbeskyttelse samt i forbindelse med kommunens udarbejdelse og revision af indsatsplaner.
Medlemmer:
Louise Colding Sørensen, Formand
Ulrik Ravnborn, DN
Jacob Mortensen, C4
Henrik Nielsen, Hofor A/S
Charlotte Schleiter, FVH
Lars Jonsson, NOLA
Peter Underlin, Hillerød Vand A/S
Kontakt dit vandværk
Hillerød Kommune har i alt 19 almene vandværker.
Hillerød Kommune fører tilsyn med alle vandværker, hvor værkernes fysiske og hygiejniske tilstand gennemgås. Hillerød Kommune fører også tilsyn med vandkvaliteten og modtager derfor regelmæssige analyser i løbet af året. Vandværkerne er forpligtede til at følge bekendtgørelsen om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg.
De almene vandværker i Hillerød Kommune har udarbejdet et fælles regulativ, og Hillerød Vand A/S har eget regulativ. Du kan finde begge nedenfor.
Regulativ for de almene vandværker
Oversigt over samtlige vandværker
Alsønderup Vandværk
Att.: Jan Richelsen
Telefon: 2334 6869 (formanden)
Telefon: 4828 6240 (akutte fejl, ledningsbrud)
Hjemmeside: https://www.alsonderupvand.dk
E-mail: alsonderupvand@mail.dk
Takstblad
Gadevang Vandværk
Bestyrelsesformand: Vakant
Drift: Hillerød Forsyning tlf.: 4823 1000
Hjemmeside: www.gadevangvand.dk
E-mail: info@hfors.dk
Takstblad
Gørløse Vandværk
Att.: Mogens Jacobsen
Mobil: 2181 5065
Mobil: 4290 9091 (administration)
Hjemmeside: www.gorlosevand.dk
E-mail: kontor@gorlosevand.dk
Takstblad
Harløse Vandværk
Att.: Per Plannthin
Telefon: 26180738
Administration: 2681 1375
Hjemmeside: www.harloese-vand.dk
E-mail: ulrika@karlsson.dk
Takstblad
Hillerød Vand A / S (Frederiksgade, Stenholt og St. Lyngby Vandværk)
Att.: Andreas Rose
Telefon: 4823 1000
Hjemmeside: www.hillerodforsyning.dk
E-mail: info@hfors.dk
Takstblad
Meløse Vandværk
Att: Rene Vogelius
Telefon: 4219 9539
Hjemmeside: www.melosevand.dk
E-mail: post@melosevand.dk
Takstblad
Nejede-Møllehøj Vandværk
Att.: Niels Olsson (formand)
Telefon: 2096 8462 (formand)
Mobil: 4290 9091 (administration)
Hjemmeside: http://alsonderup.dk/vandvaerker/nejede-moellehoej-vandvaerk
E-mail: kontor@nejedevand.dk
Takstblad
Nr. Herlev-Freerslev Vandværk
Att.: Karsten Hilde (formand)
Vagttelefon: 5217 7530 / 2964 9930
Telefon: 4825 2727 (formand)
Mobil: 4290 9091 (administration)
Hjemmeside: www.nhfvand.dk
E-mail: kontor@nhfvand.dk
Takstblad
Nyhuse Vandværk
Att.: Jeanette Olsen (formand)
Telefon: 4824 4247
Vandværksbestyrer: 4824 4247
Administration: 4290 9091
Hjemmeside: http://www.nyhusevand.dk/
E-mail: nyhusevand@mail.dk
Takstblad
Nødebo Vandværk
Att.: Henrik Agersø (formand) / Peter Tvilling (driftsansvarlig)
Telefon: 3079 3522 (formand) / 4090 6402
Administration: 429 9091
Hjemmeside: www.nødebovand.dk
E-mail: formand@noedebovandvaerk.dk (formand)
eller tvillingstaal@gmail.com (driftsansvarlig)
Takstblad
Sigerslevøster Vandværk
Att.: Torben B. Sørensen
Telefon 4828 8414
Administration: 4290 9091
E-mail: kontor@fvh.dk
Takstblad
Skævinge Vandværk
Att .: Hans Hansen
Telefon 2012 8033
Administration: 4290 9091
Hjemmeside: www.skaevingevandvaerk.dk
E-mail: kontor@skaevingevand.dk
Takstblad
Strø Vandværk
Att.: Anders Nemming
Telefon 4828 8235 / 2623 8235
Bestyrelsesmedlem: Steen Petersen
Telefon: 5370 2820
Administration: 4290 9091
Hjemmeside: www.stroevandvaerk.dk
E-mail: bestyrelse@stroevandvaerk.dk
Takstblad
Strølille Vandværk
Att.: Lars Kjøller
Telefon 2285 5927
E-mail: lars_kjoeller@mail.dk
Takstblad
Ullerød Vandværk
Att.: Ole Hansen (driftsleder)
Telefon 4826 6517, mobil: 2634 3800
Formand: Charlotte Schleiter
Mobil: 2947 2030
Hjemmeside: www.ullerodvand.dk
E-mail: mail@ullerodvand.dk
Takstblad
Uvelse-Lystrup Vandværk
Att.: Helge Frederiksen
Telefon: 4827 8090
Formand: Gert Andersen
Hjemmeside: www.ulvand.dk
E-mail: ulvand@ulvand.dk
Takstblad
Find dit vandværk
Sådan gør du
Kortet fungere ikke i alle browsere. Hvis du bruger Explorer så tryk "aktiver indhold" i den gule bjælke forneden. Bruger du Crome så aktiver indholdet ved at trykke på skjoldet i dit søgefelt/adressefelt.
Tryk på forstørrelsesglasset i højre side af kortet og indtast din adresse. Tryk herefter på minus (zoom ud), indtil du kan se den nærmeste blå skrift som angiver hvilket vandværk din adresse hører under.