Sølvræv om halsen

Sølvræve og bævere

Hollywood stjerner og jetsettet lod sig gerne se i minkpels, og med industrialiseringen og den øgede velstand i samfundet ønskede flere og flere almindelige kvinder også at svøbe sig i pelsværk. Efterspørgslen på skind voksede.

I begyndelsen af 1940 begyndte forsøgene med en række nye husdyr. Sølvræve, mink, chinchillaer og nutria (en anden betegnelse for sumpbæver) flyttede ind på Trollesminde.

Pelse er underlagt modens luner, og pelsdyrhold og brugen af pels har til tider været et ømtåleligt emne politisk, og efterspørgslen på de forskellige skind har varieret meget i årenes løb.  I dag produceres primært mink, og Danmark er verdens største producent af minkpels.

Det er igen muligt at møde bævere i Hillerød. Men nu skal du finde gummistøvlerne og kikkerten frem og bevæge dig ud i naturen omkring Søndre Strødam og Pøleåen, hvor en vild bestand blev udsat i 2009.

undefined

Sølvræv på modellen - og i burene bagved. Foto: Berlingske.dk

STEN NR. 5 - MILEPÆLE I FREDERIKSBORG AMT

undefined

Den første vigtige vejlov ”Forordning om Vej-Væsenet i Danmark af 13. December 1793” blev grundlaget for udbygningen af et sammenhængende landevejsnet for hele landet.

Mens hovedlandevejenes milepæle var et centralt anliggende, var amterne ansvarlige for egne landeveje, både hvad angik tidsplan, økonomi og udseende.

I Frederiksborg amt besluttede man i 1852 ”en successiv Anbringelse af Milepæle paa Amtets mindre Landeveje.”
I årene efter, 1853 og 1854, opsatte amtet milepæle på strækningerne Hillerød-Rudegård; Hillerød-Nyrup (mod Helsingør); Hillerød-Værebro; og Smidstrup-Helsingør (Strandvejen).

Milepælene er udformet som keglestubbe, der står på en sokkel. De viser hele eller halve MIIL og er forsynet med kongekrone og de kongelige initialer F VII, altså Frederik d. 7. På soklen står enten 1853 eller 1854.

I alt blev der opstillet 21 milepæle. 2 er gået tabt, men de 19 kan stadig ses, dog ikke alle på deres oprindelige plads.

Denne milepæl har stået på Strandvejen i Mikkelborg.

Hillerød Kommune

Trollesmindealle 27
3400 Hillerød
Telefon 7232 0000
Fax 7232 3213
Skriv til Hillerød Kommune
CVR nr. 2918 9366

EAN numre

Tilgængelighedserklæring

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10 - 15
Torsdag kl. 12 - 18
Fredag kl. 10 - 13

 

Telefontider

Mandag - onsdag kl. 10 - 14
Torsdag kl. 12 - 17
Fredag kl. 10 - 12

 

Nyhedsbrev om Favrholm

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om Favrholm her

RSS

Samtykke

Jeg giver tilladelse til, at borgerrådgiveren kan indhente, videregive og behandle relevante personfølsomme oplysninger elektronisk. Samtykket kan til enhver tid tilbagekaldes. Læs mere om rettigheder efter persondataloven her