Alt blev målt og vejet. Både det, der kom ind i koen, og det, der kom ud.

Køer med hul i maven

I 1970 kunne en undrende offentlighed læse i Frederiksborg Amts Avis om køer med en lille ”lem” i maven, hvorfra forskerne kunne udtage prøver af indholdet i koens vom.

Forsøgene med den animalske produktion fik stor betydning for Danmark som moderne, effektivt landbrugsland. I slutningen af 1960’erne opførtes en ”fordøjelighedsstald” komplet med laboratorier og køleanlæg i kælderen. Kostalden lå omtrent samme sted som BorgerService, Jobcenter og administrationen ligger nu.

Mange aspekter ved mælkeproduktion blev genstand for forskning. Man testede bl.a. den såkaldte løsdriftsstald efter inspiration fra USA for at sammenligne med det traditionelle spiltov, hvor koen stod bundet. Man forskede også i forskellige racers egenskaber og den enkelte kos evne til at producere mælk. Fodertyper og udnyttelse af foderet var et centralt forsøgsområde og krævede, at man vidste præcis, hvor meget koen optog af foder, hvad der kom ud som urin og gødning, og hvad der blev til mælk undervejs – og hvilken kvalitet mælken havde. Alt blev nøje vejet og målt og prøver udtaget fra køernes fordøjelsesproces.

STEN NR. 7 - GIV AGT!

undefined

Den hvide granitstele med den røde top er en kantpæl. Den skiller sig ud i landskabet og signalerer, at her skal vi være særligt opmærksomme - på et vejsving, en indkørsel eller lignende. Sat tæt på hinanden langs skråninger fungerede kantpælene som en slags autoværn.

Granitkantpælene ses stadig rundt omkring, men langt de fleste er udskiftet af plastikkantpæle, som ikke er så hårde modstandere ved en påkørsel.

De nye plastikkantpæle er forsynet med et vejnummer og en kilometerangivelse, der tilsammen giver en entydig stedsangivelse. Det er vigtigt ved fx færdselsuheld.

Hillerød Kommune

Trollesmindealle 27
3400 Hillerød
Telefon 7232 0000
Fax 7232 3213
Skriv til Hillerød Kommune
CVR nr. 2918 9366

EAN numre

Tilgængelighedserklæring

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10 - 15
Torsdag kl. 12 - 18
Fredag kl. 10 - 13

 

Telefontider

Mandag - onsdag kl. 10 - 14
Torsdag kl. 12 - 17
Fredag kl. 10 - 12

 

Nyhedsbrev om Favrholm

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om Favrholm her

RSS

Samtykke

Jeg giver tilladelse til, at borgerrådgiveren kan indhente, videregive og behandle relevante personfølsomme oplysninger elektronisk. Samtykket kan til enhver tid tilbagekaldes. Læs mere om rettigheder efter persondataloven her