Herluf Trolle, der har lagt navn til Trollesminde, portrætteret med sin hustru Birgitte Gøye

Herluf Trolle

Trollesminde er opkaldt efter den berømte danske admiral og søhelt Herluf Trolle, der har haft stor betydning for Hillerød.

Trolle boede i 1500-tallet sammen med sin hustru Birgitte Gøye på herregården Hillerødsholm.  På det tidspunkt var Hillerød en lille landsby, der bestod af håndfuld huse og gårde.

Det ændrede sig, da Herluf Trolle i 1560 indgik en byttehandel med Kong Frederik II. Kongen overtog Hillerødsholm, rev gården ned og lod Frederiksborg Slot bygge. Herluf Trolle fik i stedet en ejendom ved Næstved, som han døbte Herlufsholm og indrettede til skole. Men det er en helt anden historie.

Kongens nye, prægtige slot fik Hillerød til at vokse fra en lille flække til en rigtig by med liv og handel.

STEN NR. 1 - KILOMETER AFLØSER MIL

undefined

I 1907 blev måleenheden ”mil” afløst af ”kilometer” ved lov.

Milen var en del af et længdemålesystem, der omfattede mil, "fjerdingvej", favne, alen, fod og tommer. Den gamle danske mil svarede til 7.532,48 meter, men var forskellig fra landsdel til landsdel og fra land til land, fx var den danske mil ikke det samme som den svenske mil eller den engelske mile.

Derfor var det en stor forbedring, da landene overgik til det metriske system, så måleenheden indgik i decimalsystemet og blev den samme på tværs af landegrænserne.

Stenen er designet af arkitekt P.V. Jensen-Klint i 1909 i forbindelse med en konkurrence udskrevet af ”Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse”.

Hillerød Kommune

Trollesmindealle 27
3400 Hillerød
Telefon 7232 0000
Fax 7232 3213
Skriv til Hillerød Kommune
CVR nr. 2918 9366

EAN numre

Tilgængelighedserklæring

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10 - 15
Torsdag kl. 12 - 18
Fredag kl. 10 - 13

 

Telefontider

Mandag - onsdag kl. 10 - 14
Torsdag kl. 12 - 17
Fredag kl. 10 - 12

 

Nyhedsbrev om Favrholm

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om Favrholm her

RSS

Samtykke

Jeg giver tilladelse til, at borgerrådgiveren kan indhente, videregive og behandle relevante personfølsomme oplysninger elektronisk. Samtykket kan til enhver tid tilbagekaldes. Læs mere om rettigheder efter persondataloven her