Klassefoto fra de tidlige 70'ere. Også traktorerne er med på billedet.

Elevfløjen

Fra 1917 og mere end 60 år frem var Trollesminde forsøgsgård. Sideløbende med forskningsaktiviteterne var gården også uddannelsessted.

Unge landvæsenselever modtog den nyeste viden og praktisk erfaring inden for de to hovedlinjer: markbrug eller staldbrug. I 1933 opførtes en hel bygning specielt til eleverne. Elevfløjen lå mellem hovedhuset og laden og husede de 15-18 elever, der på højskolemaner boede på gården under deres 1-årige uddannelse.

En typisk arbejdsdag for en staldelev startede tidligt. Klokken 4 mødte man til morgenmalkning, der i de første mange år foregik med håndkraft. Det tog 1,5 time at malke de mange køer. Først derefter gik man til morgenmad, der blev serveret i den fælles spisesal. Arbejdsdagen sluttede ved 17-tiden afbrudt af en længere frokostpause, hvor man både spiste og hvilede sig.

Kosten var god og nærende og i høj grad baseret på selvforsyning af kød, æg, grønt og frugt fra mark og stald. Køkkenregionerne blev ledet af inspektørens hustru, en husjomfru, en kokkepige og 3 husholdningselever, der sørgede for bespisning af ansatte og elever.

undefined

Elevfløjen lå mellem hovedhuset (Det Hvide Hus) og laden (hvor Byrådssalen og Kantinen nu ligger)

 

STEN NR. 3 - DESIGNEDE STEN

undefined

Den lille undseelige sten med 2-tallet er en 200 m-sten. Mellem to kilometersten stod der således 4 sådanne 200 m-sten med tallene 2, 4, 6 og 8.

De indgik i et samlet system af afstandsmarkeringer, som omfattede kilometersten, 10-kilometersten, 200 m-sten samt 0-sten, hvorfra kilometreringen startede. Nulstenen stod på torvet i købstaden.

I 1909 udskrev ”Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse” en designkonkurrence for at få en sammenhængende og smuk designlinje for vejsten. Konkurrencen blev vundet af arkitekt P.V. Jensen-Klint, som også kendes som arkitekten bag Grundtvigskirken.

Man kan se eksempler på de 3 typer kilometersten her på Trollesminde. En flot nulsten kan ses på Axeltorv i Helsingør.

Denne 200 m-sten har sandsynligvis stået på Strandvejen, men var ikke med i konkurrenceserien fra 1909.

Hillerød Kommune

Trollesmindealle 27
3400 Hillerød
Telefon 7232 0000
Fax 7232 3213
Skriv til Hillerød Kommune
CVR nr. 2918 9366

EAN numre

Tilgængelighedserklæring

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10 - 15
Torsdag kl. 12 - 18
Fredag kl. 10 - 13

 

Telefontider

Mandag - onsdag kl. 10 - 14
Torsdag kl. 12 - 17
Fredag kl. 10 - 12

 

Nyhedsbrev om Favrholm

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om Favrholm her

RSS

Samtykke

Jeg giver tilladelse til, at borgerrådgiveren kan indhente, videregive og behandle relevante personfølsomme oplysninger elektronisk. Samtykket kan til enhver tid tilbagekaldes. Læs mere om rettigheder efter persondataloven her