Skimmelsvamp i din kommunale bolig

Skimmelsvampe er bittesmå svampe, som spreder sig gennem luften ved hjælp af sporer. Skimmelsvampsporer findes overalt i naturen og i vores huse. Læs om skimmelsvamp, og hvordan du kommer den til livs i din bolig.

Fakta om skimmelsvamp

Skimmelsvampe er bittesmå svampe, som spreder sig gennem luften ved hjælp af sporer. Skimmelsvampsporer findes overalt i naturen og i vores huse. Skimmelsvampe trives, hvor der er fugtigt og koldt. De sætter sig fast, vokser og frigiver endnu flere sporer. 

Skimmelsvampe kan være hvide, gullige, grønlige, rødlige, grålige eller sorte med lodden overflade. De lugter muggent.

Skimmelsvamp kan være synlig, fx i fugerne på badeværelset, eller leve skjult, fx bag tapetet eller et stort skab.

Skimmelsvamp er usund for mennesker - især personer med allergi og astma.

Skimmelsvamp holder af fugt og kulde, og kan ikke altid ses.


Læs om skimmelsvamp, og hvordan du kommer den til livs, her på siden - eller download en folder fra boksen "Download folder". 

Skimmelsvamp og helbred

Skimmelsvampe og svampesporer indeholder og frigiver en række stoffer, som kan gøre os syge. Symptomerne kan være irriterede øjne, næse og luftveje, snue, hovedpine, træthed, svimmelhed og koncentrationsbesvær.

Allergikere og astmatikere kan være mere følsomme overfor skimmelsvamp end andre. Men mennesker reagerer forskelligt på de forskellige typer af skimmelsvampe. Nogle mennesker udvikler egentlig allergi overfor skimmelsvamp.

Synes du, at du eller din familie har symptomerne? Eller har du mistanke om skimmelsvamp i din bolig, kan du kontakte ejendommens tekniske serviceleder, som kan foretage en vurdering af boligen.

I de kommunale boliger finder du kontaktoplysninger til ejendommens tekniske serviceleder på opslaget  i opgangen.

Forebyg skimmelsvamp

Du kan selv gøre meget for at forhindre, at der opstår skimmelsvamp i dit hjem. Først og fremmest skal du sørge for, at der ikke er for fugtigt eller koldt. Skimmelsvamp trives nemlig i fugt og kølighed. Her er nogle gode råd:

 • Gør det til en vane at lufte ud 2-3 gange om dagen, fx morgen, eftermiddag og aften.
 • Luft ud kort og intenst i 5-10 minutter.
 • Lav gennemtræk ved at lukke vinduer og døre op i flere rum, så den friske luft kan cirkulere. Det er en god måde at få skiftet meget luft ud på kort tid.
 • Sluk for varmen, mens du lufter ud, og tænd igen bagefter.
 • Tør dug eller væde af, der ligger i kanten af ruden.
  Luft ud, når du har været i bad. Hvis du bare åbner badeværelsesdøren, spreder du blot den fugtige luft til hele boligen.
 • Damp og varm luft skal ledes ud gennem udsugningsanlægget eller et åbent badeværelsesvindue.
 • Tænd emhætten, eller luft ud, når du laver mad.
 • Luft ud, når I har været mange mennesker sammen.
 • Tør vasketøjet udenfor, hvis du ikke har en tørretumbler.
 • Lad ikke et enkelt vindue stå på klem i længere tid. Væggen bliver afkølet, og det tager lang tid og megen energi at få stuetemperaturen op igen.
 • Hold den samme temperatur i alle rum. Hvis du har værelser med under 18 grader, stiger risikoen for fugt og skimmelsvamp.
 • Hvis der ligger dug i kanten af ruden, eller hvis der lugter indeklemt eller muggent, er det tegn på at du bør lufte mere ud!

Hvordan fjerner du skimmelsvamp?

Mindre angreb af skimmelsvamp, typisk i badeværelsets fuger og ved vinduesrammer, kan afvaskes med fx Rodalon eller et andet særligt desinfektionsmiddel. Smør midlet på og lad det virke i 20 minutter, inden du vasker det af. Følg brugsanvisningen nøje.

Ved alvorligere angreb af skimmelsvamp skal en specialist lokalisere skimmelsvampen, finde årsagen og vurdere, hvad der skal gøres.

Hvis du er i tvivl, skal du kontakte ejendommens tekniske serviceleder. I de kommunale boliger finder du kontaktoplysninger til ejendommens tekniske serviceleder på opslaget  i opgangen.

Boligens vedligeholdelse er dit ansvar

For dit eget helbreds skyld skal du forebygge skimmelsvamp i din bolig.

Som lejer i en af Hillerød Kommunes ejendomme er du dog også ansvarlig for din boligs almindelige vedligeholdelse. Bekæmpelse og forebyggelse af skimmelsvampeangreb, som du kan læse om på denne side, er derfor også en pligt.

Undlader du at bekæmpe og forebygge skimmelsvamp, kan det betragtes om misligholdelse af din vedligeholdelsespligt, og du kan risikere, at dit lejemål bliver opsagt.

Hillerød Kommune

Trollesmindealle 27
3400 Hillerød
Telefon 7232 0000
Fax 7232 3213
Skriv til Hillerød Kommune
CVR nr. 2918 9366

EAN numre

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10 - 15
Torsdag kl. 12 - 18
Fredag kl. 10 - 13

 

Telefontider

Mandag - onsdag kl. 10 - 14
Torsdag kl. 12 - 17
Fredag kl. 10 - 12

 

Nyhedsbrev om Favrholm

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om Favrholm her

RSS

Samtykke

Jeg giver tilladelse til, at borgerrådgiveren kan indhente, videregive og behandle relevante personfølsomme oplysninger elektronisk. Samtykket kan til enhver tid tilbagekaldes. Læs mere om rettigheder efter persondataloven her