Rehabilitering i hverdagen

Rehabilitering i hverdagen handler om individuel vejledning, træning og støtte. Målet er at støtte dig i at være aktiv og selvhjulpen, så du kan klare hverdagens gøremål selv, f.eks. gøre rent, handle ind eller tage strømper på.

Hvis du bliver visiteret til et rehabliliterings-forløb - "Aktiv i din hverdag" - vil kommunen sammen med dig tilrettelægge et forløb, der passer til dig i din hverdag.

Eksempler på gode hverdagsrehabiliteringsforløb

Ruth på 83 år fortæller:

”Jeg har trænet meget, også selvom det har gjort og gør ondt. Det handler meget om vilje og om at være stædig. Men jeg har fået rigtig meget hjælp fra de søde mennesker i hjemmeplejen og af træningsholdet på Kirsebærbakken. Vi har arbejdet meget målrettet med mine ønsker, for jeg vil altså helst kunne klare mig selv,”

Karen-Magrethe skal ikke vente på hjemmeplejen

”Efter i 10 år at have fået hjælp til at tage støttestrømper af og på, kan Karen-Magrethe nu selv klare det, og er derfor ikke længere afhængig af at vente på hjemmeplejen skal komme morgen og aften” Karen-Margrethe, 87 år.

Social og sundhedsassistent Susse fortæller

”Jeg besøgte en dame, der er visiteret hjælp til personlig hygiejne, af- og påklædning samt til opvasken. Hun har svært ved at gå og bruger rollator. Første skridt i samarbejdet er, at hun bliver i stand til igen at varetage personlig hygiejne og påklædning ved at vi hjælper med støtte og vejledning. Opvasken mente borgeren ikke, at hun kunne klare, for hun kunne ikke stå op så længe ad gangen. Hjemmehjælperen inviterede hende med ud i køkkenet til en snak og foreslog, at borgeren kunne tage sin rollator med ud i køkkenet til at sidde på. Hun griber et viskestykke og tørrer af. Borgeren blive så begejstret for ideen med at sidde på sin rollator, og nyder nu selv at kunne klare opvasken lidt af gangen".

Inge tager selv støttestrømper på

Inge arbejder på at et mål om selv at tage støttestrømperne på. Mens hun træner på det sammen med hjemmehjælperen og ergoterapeuten falder snakken på, at Inge er afhængig af datterens fysiske støtte og derfor kun går ud og handler, når hendes datter er med. Inge låner derfor en rollator fra projekt ’Aktiv i din hverdag’.

Næste gang ergoterapeuten taler med Inge, fortæller hun, at hun nu selv går ud og handler og går ture. Det havde hun ikke troet var muligt, men nu, hvor rollatoren er med, er hun alligevel blevet så inspireret til at gå af sted i det gode vejr.

Spørgsmål og svar

Spørgsmål: 

Kan jeg deltage, når jeg allerede får hjemmehjælp?

Svar:

Ja. Du kan tale med din hjemmehjælper eller kontakte Visitationen på 7232 0000.

Spørgsmål:

Hvad hvis jeg får midlertidig hjemmehjælp?

Svar:

’Aktiv i din hverdag’ kan være en måde for dig, at komme hurtigere tilbage til din normale hverdag.

Spørgsmål:

Kan jeg trænes, hvis jeg har slidgigt og får smerter, når jeg bevæger mig?

Svar:

Ja. Sammen med dig vurderer ergoterapeuten og hjemmehjælpen din situation. I kigger på muligheden for at ændre på arbejdsgange, andre arbejdsredskaber eller hjælpemidler, der kan aflaste din krop, så du kan klare de daglige aktiviteter uden at få flere smerter.

Spørgsmål:

Kan træning være for hårdt for mig?

Svar:

Nej. træning kan ikke blive for hårdt for dig. Ergoterapeuten tilrettelægger dit træningsforløb sammen med dig og hjemmehjælpen, så det passer til dit behov.

Spørgsmål:

Hvis jeg ikke kan klare hele gulvvasken selv, vasker hjemmehjælperen så resten?

Svar:

Hjemmehjælperen vil vaske gulvet sammen med dig. I holder pauser i arbejdet, og hjemmehjælperen vil vise dig, hvordan du kan aflaste din krop under arbejdet. For eksempel kan du nøjes med at vaske gulv i ét rum om dagen. Dig og din hjemmetræner vil hurtigt finde ud af, om du kan trænes op til at klare hele gulvvasken selv.

Spørgsmål:

Kan det være rigtigt, at jeg skal dele min rengøring ud på flere dage?

Svar:

Ja. Det kan godt være rigtigt. Det er ofte en god ide at dele anstrengende arbejde op i mindre dele, så du ikke bliver for træt eller får smerter. Støvsugning kan eksempelvis være anstrengende, hvis du har dårlig ryg. Du kan aflaste ryggen blandt andet ved kun at støvsuge ét rum om dagen eller anvende en robotstøvsuger.

Spørgsmål:

Skal jeg investere i nye hjælpemidler eller ny boligindretning?

Svar:

Den eksisterende lovgivning for bevilling af hjælpemidler og boligindretning ændres ikke. Hvis ergoterapeuten sammen med dig vurderer, at du for eksempel har brug for et hjælpemiddel, kan du få det bevilget af kommunen.
Du kan også få råd og vejledning om, hvilke arbejdsredskaber eller hjælpemidler du eventuelt selv skal købe for at kunne klare de daglige opgaver.

Spørgsmål:

Hvis jeg er blevet selvhjulpen igen, og igen får brug for støtte, kan jeg så få det?

Svar:

Ja. Du kan altid kontakte Visitation og Hjælpemidler for at søge om ydelse, hvis behovet opstår igen. Hvis det vurderes, at du stadig har et træningspotentiale, vil du blive tilknyttet ’Aktiv i din hverdag’ igen. Hjemmehjælperen og ergoterapeuten vil derfor besøge dig igen, så I sammen kan finde frem til, hvad det nye mål skal være.

Spørgsmål:

Hvis jeg siger nej til Aktiv i din hverdag, kan jeg så få hjemmehjælp?

Svar:

Som udgangspunkt er svaret nej, men det beror på en individuel vurdering.

Ideer og tips 

Her kan du læse mere om, hvordan du kan holde dig fysisk aktiv i hverdagen.

Klik på billederne herunder, få tips til en sund og aktiv hverdag og se hvilke tilbud, der findes i Hillerød Kommune.

Et sundt og et godt hverdagsliv forsidebillede Hold dig fysisk aktiv forsidebillede Kom med forsidebillede

Hillerød Kommune

Trollesmindealle 27
3400 Hillerød
Telefon 7232 0000
Fax 7232 3213
Skriv til Hillerød Kommune
CVR nr. 2918 9366

EAN numre

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10 - 15
Torsdag kl. 12 - 18
Fredag kl. 10 - 13

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbreve her

RSS